· Psikoterapi kişilerin hayatlarında zorlanmalara neden olan duygusal, bilişsel veya davranışsal sorunlar üzerinde durularak kişilerin iyi oluşlarının artırılmasını hedefleyen bir psikolojik destek sürecidir. Ergenler ve yetişkinlerle geleneksel olarak konuşarak sorunun çözümü üzerinde çalışılsa da çocuklarla gelişim düzeylerine uygun yöntemler (oyun, hikaye anlatımı gibi) kullanılarak da çalışılmaktadır.
· Psikoterapi süreci genellikle haftada bir seans olarak gerçekleşir, ancak gerek görülmesi durumunda haftalık seans sayısı artırılabilir. Terapi sürecinin ne kadar süreceği gösterilen iş birliğine ve başvuru nedeninin doğasına göre değişiklik gösterebilir. Seanslar her hafta uzmanla birlikte kararlaştırılan aynı gün ve saatte gerçekleşir.
· Çocuk ve ergenlerde ebeveynlerle de görüşme yapılmaktadır. Çocuğun 12 yaşından küçük olması durumunda ilk görüşme ebeveynler ile yapılmaktadır. 12 yaş ve daha büyük olması durumunda ise ilk görüşme ergen ile yapılmakta, sonrasında ebeveyn görüşmesi yapılmaktadır. Ebeveyn görüşmesinde her iki ebeveynin de görüşmeye katılması önemlidir. Ebeveynlerle yapılan bu görüşmelerin sıklığı sürece bağlı olarak değişmektedir. İlk görüşme değerlendirme görüşmesi olup, ebeveynin katılması gerekmektedir. Ebeveyn görüşmelerinin tıpkı bireysel görüşmeler gibi uzman ile yüz yüze yapılması gerekmektedir, bu görüşmeler telefon ile veya başka bir yöntemle uzaktan gerçekleştirilemez. Tek başına ebeveyn ile veya çocuk ile görüşerek sürecin ilerlemesi mümkün değildir. Hem ebeveynin hem de çocuğunun sürece katılımı gereklidir.
· Psikoterapinin temel ilkesi gizliliktir. Bu terapi esnasında konuşulanların terapist ve danışan arasında kalması anlamına gelmektedir. Tıpkı yetişkinler için olduğu gibi, çocuk ve ergenlerde de bu durum geçerlidir. Terapist aileyi terapi sürecinin ve çocuklarının ilerlemesi ile ilgili gerekli görülmesi halinde bilgilendirecektir, ancak terapinin içeriği ebeveynlerle paylaşılmayacaktır.
· Çocuğunuzun güvenliğini ilgilendiren bir konu olması durumunda terapist bunu yetkili kişilerle paylaşma yükümlülüğüne sahiptir. Eğer kendisine veya bir başkasına zarar verme durumunu söz konusu olursa çocuğunuzun güvenliğini sağlamak amacıyla yetkili kurum ile paylaşım yapılacaktır.
· Gerekli görülen durumlarda terapist çocuğunuzun bir uzman hekim tarafından muayene edilmesini ve/veya tıbbi destek almasını isteyebilir. Bu durumda sizi çocuk-ergen psikiyatrisi alanında uzman bir hekime yönlendirecektir. Böyle bir durum olması halinde ebeveynlerin iş birliği göstermesi önemlidir.
· Psikoterapi sürecinde seans üzerinden ücretlendirme yapılır. Seanstan önce ücretin ödenmesi gerekmektedir.
· Sizin için belirlenen gün ve saatte terapi seansı için hazır olmanız beklenmektedir. Seanslara düzenli katılımınız önemlidir. Geç kalmanız durumunda, geç kalınan süre seans süresinden düşmektedir.
· Mazeretiniz olması nedeni ile gelememeniz durumunda bunu en geç bir gün öncesinden bildirmeniz gerekmektedir. Bildirmemeniz durumunda, o seans saati sizin için ayırıldığından, katılmadığınız seansın ücreti sonraki haftanın seans ücretine eklenerek alınacaktır. Üst üste mazeret bildirmeksizin iki seansa katılınmaması durumunda terapi süreci sonlandırılır.
· Terapistiniz ile iletişim kurmanız gerektiğinde kliniği telefon ile arayabilir veya kendisine e-posta gönderebilirsiniz. Terapistin kişisel telefon numarası veya diğer iletişim bilgileri paylaşılmamaktadır.
· Size ulaşılması gereken acil durumlarda müsait olmamanız halinde ulaşılmasını uygun gördüğünüz kişinin iletişim bilgilerini paylaşmanız faydalı olacaktır.
Uzman Psikolog Bilgesu Atılgan
Telif Hakkı © 2024 Uzman Psikolog Bilgesu Atılgan - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.